Test av regningsskanner : for deg med KID-fobi

Payr
01. oktober 2019
En regningsskanner lar deg legge inn dato, KID- og kontonummer med mobilkameraet, slik at du slipper å gjøre det manuelt. En god regningsskanner gjør det på sekunder, og lar seg ikke stoppe av at regningen er krøllete eller ligger skjevt når du skanner den. Hvilke løsninger for skanning av faktura oppfyller kravene, og hvilke kunne trengt en oppgradering? Vi har testet.


Ingen liker å bruke tid på å betale regninger. Heldigvis for norske forbrukere tilbyr flere aktører løsninger som forenkler jobben. Med en integrert regningsskanner (også kjent som fakturaskanner eller OCR-skanner), legger du inn fakturadetaljer fra papir- og PDF- fakturaer med mobilkameraet. Slik sparer du tiden du ellers ville brukt på å legge inn dato, KID- og kontonummer for hånd.

I juni gjennomførte vi i Payr en omfattende test av et knippe av skannerne som tilbys på det norske markedet, for å se hvilke som funker best for formålet. Da kom fintech-utfordrerne ut på topp, både når det gjaldt presisjon og hastighet, mens de største bankene viste at de har en del å jobbe med. Siden den gang har både Payr og flere av de andre selskapene lansert nye og oppdaterte regningsskannere som henter ut KID- og kontonummer med enda større presisjon. Flere aktører har også kommet på banen med sine løsninger. 

Siden dette er et marked med stadig nye tilbydere og etterhvert raske endringer har vi nå gjentatt testen fra juni, med et større utvalg av tilbydere. Målet var å se om plasseringene har endret seg over sommeren, eller om fintech-utfordrerne stadig ligger i tet.

 

Slik testet vi

Testen ble gjennomført med appene til de mest populære bankene og finanstjenestene som i dag lar deg skanne fakturadetaljer med mobilkameraet. Som forrige gang ble testen gjennomført med appene til DNB, Sparebank 1, Vipps og Payr. 

Slik ble testen gjennomført:

 1. Testen ble gjennomført på en iPhone X
 2. 50 ulike fakturaer ble brukt i testen.
 3. For å unngå at menneskelig svikt påvirker resultatet lastet vi opp forhåndstatte bilder av fakturaen fra bildebiblioteket*
 4. Faktorene vi dømte på:
  1. Bildestørrelse
  2. Orientering av bilde
  3. Bildekvalitet
  4. Hastighet

*Hos Danske Bank og Nordea er det ikke mulig å laste opp bilde fra bildebiblioteket. Disse ble derfor ikke tatt med i testen. 

 

Skannerne for deg som hater KID

Forrige gang vi testet de ulike skannerne kom utfordrerne Vipps og Payr ut på topp. Også denne gangen kommer utfordrerne ut på topp, og begge gjør det bedre enn ved forrige test.

Igjen scorer Payr og Vipps likt på de fleste områdene, men fordi Vipps fremdeles ikke henter forfallsdato havner de totalt et stykke bak Payr, med 60% mot Payrs 96% suksessrate. Også om vi ekskluderer forfallsdato fra testen faller Vipps bak Payr, da på 90%.

Scanner-results-3

Nederst i vår test havner Sparebank 1 med 42%, som blir tett fulgt av av DNB med sine 43%. På fart slår imidlertid Sparebank 1 alle, med en snittfart på 2,5 sekunder. 

(Merk at endel av fakturaene vi testet hadde forfallsdato som var passert og SP1 hentet da ikke dagens dato, bare et blank resultat. Suksessraten kan dermed bli bedre med et annet test-utvalg.)

iphone-DNB_scanner regningsskanner-scan2 iphone-Sparebank1_scanner_blurred
Fra venstre: Regningsskannerne til hhv DNB, Payr og Sparebank 1

 

Helt til slutt

Om regningsskanningen blir en tidsbesparende affære eller en kilde til frustrasjon avhenger av hvilken bank du har. Dersom din banks skanner faller inn under sistnevnte finnes det heldigvis flere bank-uavhengige alternativer du kan bruke for å få unna regningsbetalingen.

Fremdeles har nemlig de store bankene et arbeid å gjøre om de skal klare å ta igjen utfordrerne på presisjon. Vi anbefaler at du selv tester de ulike løsningene for å gjøre opp din egen mening om hvem som funker best for deg.

Men husk- ting skjer fort, og teknologien er i stadig utvikling. Flere av skannerne vi har testet her gjør det bedre i denne testen sammenlignet med forrige gang vi testet, og det på bare 3 måneder. Derfor lønner det seg å følge med på oppdateringer fra de ulike aktørene, og for all del; ikke gift deg med én løsning. I 2019 er det nemlig helt ok å være utro mot banken din.

Regningsbetaling gjort enkelt

Si farvel til KID-numre, en gang for alle. Med Payr bruker du mobilkameraet til å legge inn betalingsdetaljene, og du mottar også eFaktura i appen.

Med Payr kan du også bruke både kreditt- og debetkort til regningsbetalingen.

LAST NED APPEN

Du vil kanskje like

disse artiklene om Om Payr

Bli den første som får vite det siste fra Payr