Du kan spare mye penger på å bytte leverandør av bredbånd.
Du kan spare mye penger på å bytte leverandør av bredbånd. Alt for mange kaster bort tusenvis av kroner på overprisede avtaler - de smarte bytter i tide.
Vi får raskere internett for hvert år som går, og nye teknologier dukker stadig opp på markedet. Så raskt går det, at det kan være vanskelig å finne ut hvilken løsning som passer best for deg. Men med litt oversikt er det ikke så vanskelig. Vi viser deg vei gjennom jungelen.
Å surfe på internett handler i praksis om utveksling av informasjon, og det finnes flere ulike teknologier for å sende denne informasjonen til og fra boligen din.
ADSL var den første bredbåndsteknologien som fikk fotfeste i Norge, og mange bruker det fortsatt. Til grunnleggende internettbruk kan det fungere helt fint. Men det finnes langt raskere alternativer for mer kravstore brukere. ADSL har nemlig en maksimal hastighet på 8 Mbps. ADSL er dessuten det som kalles en asymmetrisk linje, noe som betyr at du får vesentlig høyere opp-hastighet enn ned-hastighet. Les mer om opp-hastighet lengre nede i artikkelen.
VDSL ble arvtakeren til ADSL, og kan gi vesentlig raskere hastigheter. Dessverre avhenger denne teknologien av at husstanden din befinner seg relativt nærme en internettsentral. Derfor er det ikke alle som kan få VDSL. I Norge tilbys det hastigheter på opptil 40Mbps på VDSL. En fordel med VDSL er at det er billig, i hvert fall sett i forhold til hastigheten.
Har du fiber-bredbånd, sendes informasjonen gjennom fiberoptiske kabler. Dette betyr at informasjonen sendes som lys, noe som kan gi svært store internetthastigheter. Slike fiberlinjer er dessuten symmetriske, altså at du får like høy opp-hastighet som ned-hastighet. Fiber er dessverre ikke tilgjengelig overalt ennå, men det utbygges raskt. En ulempe med fiber er at det er høye installasjonskostnader. Dessuten blir du i praksis bundet til nettleverandøren når du velger fiber, siden kabelen kobler deg direkte til den aktuelle leverandøren. Skal du bytte internettleverandør, må du i så fall installere nye kabler.
Hvor mye båndbredde du behøver, avhenger i hovedsak av to ting: Hvor mange dere er i husstanden (altså hvor mange som skal kunne bruke nettet samtidig), og hvilke aktiviteter du/dere typisk gjør på nettet. Her skisserer vi hvor mye båndbredde du behøver, avhengig av hva du vanligvis gjør på nettet. Tallene er basert på at husstanden har én bruker om gangen, så tallene må naturligvis økes proporsjonalt med antall ekstra brukere. Statistikken er hentet fra den amerikanske tjenesten Home Telecom.
Med grunnleggende internettbruk mener vi at du bruker internett primært til enkle oppgaver som å lese nettavis og sjekke epost.
Bruker du Spotify eller liknende, og kanskje Netflix uten å skru på HD-kvalitet, holder det med denne båndbredden.
Vil du streame film eller tv-serier av høy kvalitet, kreves det vesentlig høyere båndbredde enn ved de tidligere eksemplene.
For at de nyeste spillene skal gå knirkefritt, kreves stadig større båndbredde. Men dersom du bare spiller enklere nettleser-baserte spill, kan du se bort fra dette tallet.
For de mest avanserte internettbrukerne, som kanskje laster ned store filer, samtidig som de spiller et spill og streamer musikk, må man ofte ty til de største tilgjengelige båndbreddene for å få en knirkefri opplevelse. Merk at svært få brukere er i denne kategorien.
Når nettleverandører oppgir hastigheten på de ulike tilbudene sine, vil du normalt se to hastigheter: Ned- og opp-hastighet. Ned-trafikk dominerer når du for eksempel streamer en film fra Netflix. Store mengder data sendes til deg, og du sender lite tilbake. Men det finnes områder der det motsatte, opp-trafikk, dominerer.
Et område der opp-hastighet har mye å si er gaming. Driver du med gaming, enten i stort eller lite omfang, er det ekstra god grunn til å være obs på opp-hastigheten. I spill kan selv den minste "lag" (forsinkelse) være ødeleggende på spillopplevelsen. Mange kjenner frustrasjonen, men ikke alle vet at opp-hastigheten på bredbåndet kan ha skylden. For selv om man betaler gode penger for tilsynelatende raskt bredbånd, viser vår prisgjennomgang for bredbånd at det er store forskjeller i opp-hastighet, selv innenfor samme prisklasse.
Det finnes også andre oppgaver der opp-hastighet er viktig. Et typisk eksempel er når du skal sende store filer, noe du sannsynligvis gjør oftere enn du tenker over. Skal du laste opp et filmklipp på Youtube, lagre bildegalleriet ditt i Google- eller Apple-skyen eller sende en stor mengde dokumenter til en kollega, vil opp-hastigheten være flaskehalsen. Når det er sagt, er det ikke uten grunn at ned-hastigheten er den vanligste variabelen å sammenlikne pris opp mot. De fleste nettbrukere utfører flest oppgaver der ned-hastighet dominerer, som å streame film eller musikk.
I mange borettslag og leilighetsbygg, er kabel-tv inkludert i fellesutgiftene. Ofte er det da slik at internett leveres gjennom kabel-tv-anlegget. Er du i en slik situasjon, kan det være vanskelig å bytte bredbåndsleverandør. Det vil likevel som oftest være mulig å oppgradere til et raskere bredbånd hos din eksisterende leverandør.
Lurer du på hvor raskt bredbånd du har? Prøv et speedometer og sjekk selv.
Har du litt dårlig samvittighet fordi du vet du burde skiftet leverandør for lengst? Med Payr får du hjelp til å finne de leverandørene som passer dine behov og ditt forbruk best. Last ned Payr-appen og la oss sjekke om du har de beste avtalene innen forsikring, strøm, mobil og forbrukslån. Det er helt gratis og uforpliktende.
Vi har satt sammen flere guider og artikler for å gjøre deg litt klokere på de tingene som er greit å vite når du skal finne beste bredbånd:
Mobilt bredbånd
NORWAY HQ:
Henrik Ibsens gate 100
0255 Oslo
Tel: (+47) 462 99 888
Payr AS - Org.no: 916 840 535
Copyright © 2019 Payr AS. All Rights Reserved.
Secured SSL Encrypted