Strøm

Hva bestemmer strømprisen?

strømbilde

Knapt en måned går uten at mediene skriver om strømpriser som går opp eller ned. Men vet du hva som bestemmer strømprisen, sånn egentlig? Vi gir deg en innføring i hva som gjør at strømprisen går opp og ned – og hvorfor det noen ganger blir strømsjokk. Ønsker du å lære mer om strøm? Her har vi samlet det du trenger å vite om kraftprisene i Norge.

Vil du få hjelp til å finne de beste leverandørene og avtalene? Last ned Payr og få hjelp til å sammenligne og finne de leverandørene som best passer ditt behov. Det koster deg ingenting og er helt uten forpliktelser å bruke appen.

New Call-to-actionLast ned Payr-appen for Android!

All strøm kommer fra samme børs

Alle land i Norden har en felles markedsplass for strøm: Nord Pool Spot. Her selger strømprodusenter fra hele Europa kraften sin. Enkeltpersoner kan ikke kjøpe strøm direkte, men strømleverandører kjøper kraft på Nord Pool og selger videre til deg, med et påslag i prisen. Strømprisen din avhenger derfor både av den gjeldende prisen på Nord Pool, og hvor stort påslag i prisen strømleverandøren din tar. Dette påslaget avhenger igjen av hva slags avtale du har med leverandøren: Fastpris, variabel pris, eller spotpris.

 

Strøm er ferskvare

Selv om vi her i Norge produserer mye vannkraft, som på en måte kan lagres ved at vann lagres i magasiner, så er strøm ferskvare. Den brukes opp fortløpende etter salg. Dette betyr at strømprisen varierer stort, i takt med hvor dyrt eller billig det er å produsere strøm for øyeblikket. Men ved å velge mellom de forskjellige avtaleformene, kan du likevel selv bestemme hvor mye du vil at strømregningen din skal påvirkes av de kortsiktige svingningene på Nord Pool.

 

Spotpris: For de som tåler variasjon

En spotprisavtale er det nærmeste du kommer å kjøpe kraft direkte fra Nord Pool Spot. Strømleverandøren kjøper fremdeles strømmen for deg, men de selger den videre til deg for den prisen de selv kjøper strøm for, pluss et påslag. Dette skal være det billigste alternativet på sikt, men spotpris er også den strømavtalen som gir minst forutsigbarhet i strømprisen, fordi prisen hos Nord Pool Spot vil variere fra dag til dag.

 

Fastpris: Dersom du ikke liker overraskelser

Ved fastprisavtale inngår du avtale om en pris på strøm som skal gjelde over en gitt periode, for eksempel et år. Dette gir stor forutsigbarhet, men forutsigbarheten koster. Strømleverandøren tar nemlig på seg en risiko ved å gi deg fastpris, fordi prisen du betaler i perioder kan være billigere enn den de kjøper strøm for på Nord Pool. Strømleverandøren vil derfor bare tilby deg en fastpris som ligger høyere enn det de antar at strømprisen vil ligge på gjennom perioden avtalen gjelder for.

Du kan sammenligne det med å binde renten hos banken. Du får en trygghet i at renten ikke svinger, men til en pris; Banken skal ha ekstra betalt for å sikre deg mot rentesvingninger.

 

Variabel pris: Et kompromiss mellom forutsigbarhet og pris

Variabel pris er avtalen for deg som ikke vil ha de store svingningene du får ved spotprisavtale, men heller ikke vil betale fullt så mye for forutsigbarhet som du må ved fastprisavtale. Med variabel pris, eller “standard variabel” som det ofte kalles, følger du strømprisen på Nord Pool, men med en to ukers forsinkelse. Dette betyr at du ikke får strømsjokk av at prisen plutselig en dag har skutt i været. Strømleverandøren er nemlig pliktig til å informere deg om prisendringer 14 dager i forkant med en slik avtale. Strømregningen din vil altså fortsatt variere med prisen på Nord Pool, men uten de brå, uforutsette endringene fra dag til dag.

 

Hvor kommer strømmen min fra?

I og med at strømleverandøren din handler strøm på Nord Pool, betyr dette at strømmen du bruker kan stamme fra alle produsentene i Europa som selger strøm til strømbørsen. Når det er overskudd på strøm i Norge er det større sjanse for at strømmen din kommer fra norske vassdrag, men strømmen kan like gjerne komme fra et gasskraftverk i Tyskland, eller fra vindmøller i Danmark. Strømbørsen sørger for at du til enhver tid skal kunne få den rimeligste strømmen, uavhengig av hvor og hvordan den produseres.

 

Så hvilken strømavtale skal jeg velge?

Det er to valg du må ta med hensyn til strøm. Det ene er hva slags avtale du vil ha, og det andre er hvilken strømleverandør du vil velge. Når det gjelder hvilken av de tre typene strømavtaler som er best for deg, avhenger det av dine preferanser: Om du bryr deg mest om pris, mest om forutsigbarhet, eller like mye om begge deler. Valget er ditt.

Men når det kommer til å finne den beste avtalen for deg og ditt forbruk, blir det heldigvis litt lettere med Payr. Der kan du nemlig få forslag til strømavtaler som er mer gunstig for deg enn den du har idag. Til forskjell fra andre sammenlikningstjenester gir vi deg ikke bare forslaget og lar deg gjøre resten. Godtar du tilbudet tar vi nemlig jobben med å avslutte din gamle avtale og opprette ny. Les mer.

Tips en venn!

Finn den mest gunstige strømavtalen

Last ned Payr og få hjelp til å finne den strømavtalen som passer best for ditt forbruk. Det er helt gratis.
New Call-to-actionLast ned Payr-appen for Android!