Strøm

Variabel strømavtale eller spotpris? Forskjellen utgjør opptil 5000 kroner i året

Så mange som 30 % av landets husholdninger kan være melkekuer for norske strømselskaper ettersom de fremdeles har variable strømavtaler. Mange kan dermed spare opptil 5000 kroner i året på å bytte.

Strøm til innkjøpspris eller spotpris, som den også kalles, slår nemlig alle andre avtaler på pris i lengden.

En spotprisavtale betyr at du betaler det samme som strømleverandøren pluss et fast mellomlegg i prisen som skal dekke leverandørens kostnader og inntekt.

Sett over tid har spotpris vist seg å være den billigste typen avtale sammenlignet med variabel prisavtale.


Vil du få hjelp til å finne de beste leverandørene og avtalene innen strøm og annet? Last ned Payr og få hjelp til å sammenligne og finne de leverandørene som best passer ditt behov. Det koster deg ingenting og er helt uten forpliktelser å bruke appen.

New Call-to-actionLast ned Payr-appen for Android!


Mye å spare

Payr har sett på tallene fra Statistisk Sentralbyrå. Her har spotpris-avtaler ligget nærmere 15 % lavere i snittpris enn variabel-avtaler de siste fire årene. Har du en større bolig kan en slik prisforskjell faktisk utgjøre over 5000 kroner i året.

– Med en spotpris-avtale kan man oppleve noe større svingninger, men siden prisen følger markedet vil kunder med denne typen avtaler også raskere kunne innkassere gevinsten når prisen faller, sier Kyrre Andersen fra Payr.

 

Har man en variabel avtaletype vil strømselskapet lettere kunne holde igjen prisendringer i markedet og la det gå lengre tid før dette gjenspeiler seg i den variable prisen. Spotpris-avtaler er gjerne mer transparente og foretrekkes ofte av prisbevisste kunder.

Forbrukerrådet har sagt at vi hvert år betaler over en halv milliard mer enn hvis vi hadde brukt de rimeligste strømavtalene som finnes på markedet.

I tillegg bør man huske på at så lenge man ikke binder seg til en avtale over lengre tid, kan man raskt og kostnadsfritt bytte leverandør. Moralen er egentlig at man bør følge med og ta en jevnlig sjekk av strømmarkedet og undersøke hvordan vilkårene du har matcher med tilgjengelige tilbud.

kraftpriser-spot

Tips en venn!

Finn den mest gunstige avtalen

Last ned Payr og få hjelp til å finne den avtalen og leverandøren som passer best for ditt forbruk. Det er helt gratis.

New Call-to-actionLast ned Payr-appen for Android!