Finn beste mobilabonnement

Finn ditt neste mobilabonnement med denne oversikten. 

Sharing is caring

Slik velger du riktig mobil-abonnement

Dersom du har hatt samme mobilabonnement i flere år, er det stor sjanse for at du vil tjene på å bytte. For når mobilselskapene konkurrerer om pris, gjør de det som oftest ikke ved å redusere prisen på eksisterende abonnement; de gjør det heller ved å opprette nye, billigere abonnement. Så hvis du blir værende i et “gammelt” abonnement, betaler du sannsynligvis også “gamle” priser.

Hva slags abonnement skal jeg ha?

Mobilmarkedet har endret seg svært mye de siste årene. I tidligere tider var det gjerne prisene på sms og ringeminutter selskapene konkurrerte om. I dag har mange abonnement i praksis ubegrenset sms og ringeminutter, og forskjellen mellom de ulike abonnementene handler mest om hvor mye data som er inkludert. Dette betyr at det viktigste du må gjøre for å velge riktig abonnement, er å finne ut omtrent hvor mye datatrafikk du bruker.

Men hva hvis jeg har et svært lavt forbruk?

Som nevnt, finnes det spesielle abonnement for dem som både bruker svært lite data, sender lite sms og ringer lite. Mens de største mobilselskapene har mest fokus på kunder med normalt forbruk, finnes det mindre aktører som fokuserer på mobilkunder som har svært lavt forbruk. Abonnement fra disse selskapene kan ha en månedspris ned mot 40 kroner, men husk at disse abonnementene bare egner seg for dem med særdeles lavt forbruk. Les vår test av de såkalte mikro-abonnementene her.

Hvor mye mobildata trenger jeg?

Her får du en oversikt over hva ulike aktiviteter på mobilen bruker av datatrafikk. Når du vet omtrent hvor mye mobildata du bruker, blir det mye enklere å velge riktig abonnement.

Nettavis

Vi leser mer nyheter på mobil enn noen gang. Heldigvis er det ofte ikke nettavis som spiser mest av mobildataen. Det er likevel verdt å merke seg at det finnes nettlesere som komprimerer innholdet, slik at du bruker mindre data når du f eks leser nyheter på mobilen. Den mest kjente nettleseren med slik funksjonalitet er Opera Max. Du vil kanskje merke en viss forskjell på bildekvaliteten, men dette er ganske minimalt. Du vil nok merke større forskjell på mobilregningen.

1 GB dekker vanligvis 750 nyhetsartikler, tilsvarende cirka 25 hver dag.

E-post

Leser du e-post gjennom en app, for eksempel Gmail eller Apple Mail, bruker du svært lite data. Du bruker mer dersom du leser gjennom nettleseren, så pass på å ha appen fra epostleverandøren din installert.

1 GB dekker vanligvis cirka 25 000 eposter.

Streame musikk

Mange bruker Spotify eller liknende for å streame musikk på mobilen. Husk da at du kan stille inn hvor høy lydkvalitet du vil ha, og at dette får stor innvirkning på datamengden. Det er også verdt å merke seg at du ofte vil bruke like mye data selv om du ikke hører en låt ferdig. Dette er fordi streaming-appen buffrer låten idet du setter den på.

1 GB dekker vanligvis 23 timer musikk med laveste kvalitet (96kbps) eller ca 7 timer med høy kvalitet (320kbps).

Youtube

Å se film på mobilen er noe av det som bruker mest mobildata. Det er fullt mulig å bruke opp all den inkluderte mobildataen på én dag dersom man blir liggende for lenge og se film. Når det gjelder Youtube, så har de vanligvis lavere bildekvalitet enn andre filmstreaming-tjenester, noe som gjør at du kan se mer på Youtube enn for eksempel Netflix til den samme datamengden.

1 GB dekker vanligvis cirka 2 timer med streaming.

Netflix

Netflix streamer film med høyere oppløsning enn Youtube, og bruker derfor mer mobildata. I denne beregningen har vi tatt utgangspunkt i den laveste kvaliteten, som gjerne er standard når man streamer fra mobil. 

1 GB dekker vanligvis cirka 85 minutter med streaming med lav bildekvalitet.

Facebook

Dette er vanskeligere å beregne, ettersom databruken avhenger av hva du foretar deg på Facebook. For enkelhets skyld har vi tatt utgangspunkt i at ett besøk på Facebook vil si å scrolle gjennom de 10 første sakene i newsfeeden, uten å se på filmer som er lagt ut.

1 GB dekker vanligvis 400 besøk på Facebook (uten å se på film)

Delt internett

Bruker du delt internett, altså at du surfer på laptopen ved hjelp av mobildata, må du være påpasselig med databruken. De fleste mobilnettsteder og mobilapper er nemlig konstruert for å bruke minst mulig data; dette er ikke alltid tilfelle for nettsider og applikasjoner myntet på vanlige datamaskiner. Mobildataene kan derfor fort løpe løpsk om du bruker delt internett.

Tallene er basert på et gjennomsnitt av undersøkelser gjort av Telio, Din Side og Telenor.

Hvordan finner jeg laveste pris?

Når du har funnet ut hvor mye mobildata du trenger, er siste steg å finne ut hvilket mobilselskap som tilbyr best pris for akkurat ditt forbruk. Den enkleste måten å gjøre dette på er å benytte oversikten over.

Synes du er kjedelig å bruke tid på å finne mobilabonnementet som passer ditt forbruk? Last ned Payr og la oss finne abonnementet som passer deg best, så slipper du å tenke på det.

New Call-to-actionNew Call-to-action

Få hjelp til å finne riktig mobilabonement 

Last ned Payr og la oss finne mobilabonnementet som passer deg best, så slipper du å tenke på det.

New Call-to-actionNew Call-to-action

Lære mer om mobil?

Vi har satt sammen flere guider og artikler for å gjøre deg litt klokere på de tingene som er greit å vite når du skal vurdere ulike mobilabonnement
Learn More →