Kredittkort

Reiseforsikring på kredittkort - fordeler og ulemper

Det høres lettvint ut å kunne kombinere kredittkort med reiseforsikring, men hvor bra er det egentlig? 

De fleste kredittkort tilbyr idag en innebygd reise- og avbestillingsforsikring. Men for at denne skal være gyldig så forutsetter det som regel at minimum 50% av reisen betales med kortet. Årsaken er enkel - banken ønsker at du skal bruke kortet ditt mest mulig slik at de kan tjene på bruken. Til gjengjeld kan du altså få en reiseforsikring med kjøpet.

Derfor er reiseforsikring viktig

Å dra på lengre reiser uten å ha en god reiseforsikring i bunn kan være et økonomisk sjansespill. Man kan miste bagasje, bli frastjålet eiendeler, bli alvorlig syk og trenge behandling og hjemtransport eller du kan bli nødt til å avbestille en dyr tur pga akutt sykdom. Alt dette kan medføre at du må legge ut store beløp for å kunne dekke utgiftene. Med en reiseforsikring kan du i utgangspunktet få dekket dette gratis eventuelt mot utlegg av en mindre egenandel.

Mange tror også at det ikke trengs reiseforsikring for reiser i EU og EØS-land ettersom man her har rett til gratis medisinsk hjelp. Men svaret er ikke så enkelt.  Utstyrt med et Europeisk helsetrygdkort har du rett til tilgang til samme helsetjenester som innbyggerne av det landet du besøker. Men helsetrygdkortet gir deg ikke noen andre rettigheter utover dette som f.eks. hjemtransport. Det vil si at du vil være prisgitt de varierende offentlige tjenestene som finnes og også betale de samme avgiftene og egenandelene som disse landene har. Vil du ha et bedre tilbud må du legge ut for dette selv. Direktoratet for e-helse og Helfo, som administerer ordningen, anbefaler også at du har en privat reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet.

Til tross for at reiseforsikring er en viktig forsikring, er det mange som ikke har dette. Ifølge DNB er det circa 1 av 10 nordmenn som ikke har det og blant unge hele 1 av 5.

En normal forsikring koster alt fra noen hundrelapper for en enkelt person med grunnleggende dekning til noen tusen kroner dersom man er en hel familie eller ønsker ha utvidet dekning.

Dekningen på en reiseforsikring omfatter vanligvis utgifter ved:

 • sykdom
 • ulykke
 • tyveri
 • forsinket bagasje
 • forsinkelser
 • rettshjelp og ansvar
 • skader på eiendeler ved uhell
 • egenandel ved uhell med leiebil
 • avbestilling av reiser

Forskjellen på forsikringene ligger dermed i hvor store utgifter de dekker, hvor mye egenandel man må betale, geografisk område og lengden på reisen som dekkes.

Når kan det lønne seg?

Fordelen er selvfølgelig at hvis du betaler en reise (som uansett må betales på ett eller annet vis) så kan du like gjerne betale den med et kort som gir deg automatisk reiseforsikring.

Reiseforsikring kredittkort kan passe for deg dersom :

 • Du reiser få ganger i året
 • Du ikke trenger forsikring til småturer og dagsturer
 • Ikke trenger ekstra dekninger eller høyere dekningsbeløp
 • Ikke har behov for en helårs reiseforsikring

Ulemper:

Bakdelen med denne typen reiseforsikring er selvfølgelig at man fort kan glemme å bruke kredittkortet til reiseutgiftene for å forsikre turen. Så for deg som reiser mye kan dette være et problem som kan løses med å ha en frittstående helårsforsikring. Et annet problem kan være hvis man f.eks. skal på bilferie. Da må man huske å betale både drivstoff og overnatting med kortet.  Delte ferier der noen betaler for enkelte utgifter er også problematisk.

Ulempene oppsummert og forenklet: 
 • Dekker bare reiser som blir betalt med kortet.
 • Fort å glemme
 • Dekker ikke mindre dagsturer (med mindre disse koster noe som dekkes med kort, viktig å lese vilkårene til kortets forsikring)
 • Upraktisk hvis man har mange reiser eller deler utgifter med flere som gjør at reisen ikke betales med ditt kort.

Risikoen for å eventuelt glemme å betale for en reise og dermed bli stående uten forsikring er dermed ganske stor for mange. Og kostnaden hvis ulykken skulle være ute, vil fort overstige det lille du kunne spart ved å investere i en god helårs reiseforsikring. Dette blir samlet sett enklere å forholde seg til og gir deg en bekymring mindre.

Noen kredittkort med innebygd forsikring

Eksempler på kort som tilbyr reiseforsikring er f.eks. Bank Norwegian, Re:member Card og DNB Mastercard. De fleste av de integrerte forsikringene leveres av eksterne forsikringsselskap som har spesialisert seg på denne typen forsikringer. Vilkårene er generelt de samme for alle kortene for at forsikringen skal være gyldig - dvs at minst 50% av reisen betales ved å bruke kortet det er snakk om. Dekningsvilkårene vil variere noe i forhold til beløpsgrenser og egenandeler. 

F.eks. dekker Re:member og Bank Norwegian 15.000 i reisegods og inntil 40.000 per familie, mens DNB dekker 20.000 per person og maks 30.000 per familie eller gruppe. En annen ting å å merke seg er antall dager reise forsikringen er gyldig. De overnfornevnte kortene dekker inntil 90 dagers reise, mens forsikringen hos Sbanken kun dekker reise inntil 60 dager.

En sammenligning mellom helårs reiseforsikring og kort 

Det er enkelt å se forskjellene på disse produktene dersom vi setter de opp side om side. Et typisk kort som DNB Mastercard mot Frende sitt reiseforsikringsprodukt:

  DNB Mastercards inkluderte reiseforsikring Frende reiseforsikring
Pris Inkludert ved bruk til reise 1932 (enkeltperson) 2580 (familie)
Gjelder når Når minst 50% av reisens totale transportkostnader er betalt med kortet 1 år. Gjelder når en hendelse inntreffer som dekkes av forsikringen.
Gjelder for Ektefelle/samboer & hjemmeboende barn inntil 21 år. Hvis familie-dekning: ektefelle/samboer & hjemmeboende barn inntil 21 år. Også barnebarn/oldebarn hvis reiser sammen med forsikrede
Gjelder hvor Hele verden Hele verden
Varighet på reise Inntil 90 dager (omfatter ikke dagsreiser) 75 dager (omfatter også dagsreiser)
Reisegods, maks 20.000 kr enkeltperson / maks 30.000 kr for familie Ubegrenset
Forsinket bagasje, maks, enkeltperson / familie kr 2000 / kr 8000  6000 kr / 30.000 kr
Avbestilling, enkeltperson / familie kr 10.000 / kr 30.000 Ubegrenset
Reisesyke og hjemtransport Ubegrenset Ubegrenset
Egenandel kr 500 (gods og behandling) ellers kr 0 kr 0
Gjelder fritid / dagsreiser (ikke på jobb, hjem, skole) Nei Ja
Verdigjenstand 0 kr 40.000 per ting
Dekker egenandel leiebil Nei Ja
Bekjempelse veggdyr/kakkerlakker Nei Ja
Rettshjelp 0 kr 100.000


Som man ser så er dekningen på en helårs reiseforsikring både bedre og er mer omfattende (med unntak av varighet, 75 vs 90 dager, som uansett ikke vil påvirke så mange). Helårsforsikring kommer naturligvis med en litt høyere prislapp enn den innebygde forsikringen så dette blir et økonomisk spørsmål for hver enkelt.

Så tilbake til innledningsspørsmålet: 

Hvor bra er en kombinert løsning egentlig? Det enkle svaret er at det kan fungere greit for noen, men for de aller fleste vil en helårs reiseforsikring være bedre.
Men er du i det sparsommelige hjørnet, ikke har behov for spesielle dekninger og i tillegg husker på å betale alle reiser med kredittkort - da kan dette være en helt grei løsning.

Sharing is caring